Miksi lainalaskurin avulla voi löytää paremman lainan helpommin?

Miten haetaan paras laina lainalaskurin avulla?

Nykyään on tarjolla monia erilaisia lainoja. Etenkin internetin rahoituslaitosten välinen kilpailu asiakkaista on kovaa, ja he keksivätkin koko ajan uusia keinoja tarjota omille asiakkailleen juuri se sopivin ja edullisin laina. Tavallinen kuluttaja menee lainasivustojen loputtomassa viidakossa usein vain pyörälle päästään, ja valinta eri lainatarjousten välillä voi osoittautua odotettua hankalammaksi. Tällöin on viisasta turvautua kätevän lainalaskurin puoleen, joka suorittaa lainojen vertailun kuluttajien puolesta.

Miksi käyttää lainalaskuria?

Miten lainalaskuri toimii?

Internetistä löytyy valtava määrä erilaisia lainojen vertailuun tarkoitettuja laskureita. Yksinkertaisimmillaan ne toimivat siten, että asiakas syöttää laskuriin vain toivomansa lainasumman sekä maksuajan. Tämän jälkeen laskuri suorittaa haun ja vertaa jopa useiden kymmenien eri lainantarjoajien lainoja keskenään. Lainavaihtoehdot tärkeimpine tietoineen listataan sivustolle selkeästi allekkain, ja asiakkaalle ehdotetaan automaattisesti edullisinta lainatarjousta. Lainan tiedoista ilmoitetaan tavallisesti sen saamiseen vaadittava ikä, maksuaika, todellinen vuosikorko sekä lainan kuukausierä.

Joillakin vertailusivustoilla lainatarjousten hakeminen tapahtuu siten, että hakijan tulee ensin ilmoittaa haluamansa lainasumma ja maksuaika. Tämän jälkeen sivustolla kysytään hakijan perustietoja, kuten nimeä, osoitetta, syntymäaikaa ja sähköpostiosoitetta. Hakemukseen täytetään myös tiedot tuloista ja mahdollisista olemassa olevista lainoista. Kun tarvittavat tiedot ollaan annettu, lähettää vertailusivusto lainatarjoushakemuksen kymmenille eri rahoitusyhtiöille. Rahoitusyhtiöt lähettävät asiakkaalle joko kieltävän tai myöntävän lainapäätöksen sähköpostitse yleensä muutaman päivän sisällä hakemuksen vastaanottamisesta.

Mitä lainalaskurista pitää osata tulkita?

Lainojen vertailu ei ole vaikeaa, kunhan siihen ensin vähän perehtyy. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tulee lainatarjouksista tarkastella pääosin kahta asiaa: todellista vuosikorkoa ja lainan takaisinmaksuaikaa. Nämä molemmat ovat vertailusivustojen listoilla aina nähtävissä. Maksuajan valintaan vaikuttaa paljon hakijan oma taloudellinen tilanne sekä lainan suuruus. Kannattaa muistaa, että suurelle lainasummalle kannattaa yleensä valita hieman pidempi maksuaika, sillä silloin lainan lyhennyserät jäävät pienemmiksi. Pieniin lainoihin saattaa sitä vastoin riittää lyhyempi maksuaika.

Todellinen vuosikorko on se luku, mitä lainatarjouksissa kannattaa aina vertailla. Todellisen vuosikoron avulla on helppo määrittää lainan lopulliset kokonaiskustannukset, sillä se pitää sisällään kaikki lainan kulut nostopalkkioista tilinhoitomaksuihin ja lainan korkoihin. Todellinen vuosikorko ilmoitetaan prosenttilukuna, ja sen tulee olla näkyvillä aina lainatarjouksen yhteydessä. Mitä korkeampi luku on, sitä suuremmat kustannukset lainasta koituvat. Näin ollen itselleen edullisimman lainan saa valitsemalla lainatarjouksen, jossa todellinen vuosikorko on mahdollisimman pieni.

Lainalaskurilla edullinen laina

Muita lainanvertailussa huomioitavia asioita

Vaikka edullisimman lainan valitseminen on todellisen vuosikoron avulla melko helppoa, kannattaa kuluttajan kiinnittää lainatarjouksessa huomiota myös muutamaan muuhun asiaan. Jotkut lainantarjoajat perivät lainasta avausmaksua, toisin sanoen asiakkaalta peritään maksu lainasopimuksen aloittamisesta. Avausmaksu voi olla prosentuaalinen maksu tai kiinteä summa. Toinen huomioitava asia etenkin joustoluottojen kohdalla ovat nostopalkkiot. Nostopalkkio on rinnastettavissa avausmaksuun sillä erotuksella, että esimerkiksi joustoluotossa asiakas maksaa rahoitusyhtiölle jokaisesta nostosta tietyn ennalta määrätyn korvauksen.

Joidenkin rahoituslaitosten lainaehtoihin sisältyy tilinhoitomaksuja tai laskutuslisiä. Nämä summat eivät tavallisesti ole suuria kuukausitasolla, mutta ne kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon lainoja vertailtaessa. Pelkästään viiden euron tilinhoitokulu tuo nimittäin 10 vuoden maksuajalla lainaan jopa 600 euroa lisää maksettavaa. Lainantarjoajia on lukematon määrä, ja siksi lainanhakijan kannattaakin valita itselleen laina, jossa ei ole ylimääräisiä nosto- tai tilinhoitokuluja. Tällä tavoin luoton takaisinmaksu on tehokkaampaa ja kuluttaja välttyy ylimääräisiltä kuluilta.

Helppoa lainaa

Lainalaskurin tulkinta pähkinänkuoressa

Lainojen vertailu on vertailusivustojen avulla äärimmäisen helppoa. Sinun tulee vain ensiksi miettiä, millaista lainaa tarvitset, ja mitkä ovat mahdollisuutesi maksaa laina takaisin. Tämän jälkeen syötät nämä tiedot lainalaskuriin ja eteesi tarjoutuu jopa yli 20 lainavaihtoehtoa eri yrityksiltä. Vertaile niissä ainakin maksuaikaa ja todellista vuosikorkoa. Muista, että maksuajan tulee sopia sinun taloudelliseen tilanteeseesi, ja todellisen vuosikoron tulisi olla mahdollisimman pieni. Sopivan lainan löydettyäsi lähetä hakemus ja jää odottamaan rahoituslaitoksen vastausta.